Spansk mad

Typisk spansk mad er godt tilberedt og
spændende at spise. Mange af de spanske
retter bærer præg af fisk og skaldyr - især
her lige ud til Middelhavet.


Hjælp til spisekortet:

Tapas
Forskellige typer af småretter såsom Jamon
Serrano (lufttørret skinke), Manchego
(spansk fåreost), Chorrizo (grofthakket,
krydret pølse), Ensalada rusa (kartoffelsalat),
Tortilla (spansk kartoffelomelet).

Gazpacho
En kold tomatsuppe, der oftest spises om
sommeren.

Sopa de Mariscos

Skaldyrssuppe.

Paella
Spaniens nationalret. Safranris med
grøntsager, fisk, skaldyr, kylling og/eller
svinekød. Denne ret er meget forskellig
fra restaurant til restaurant. Man finder
ikke to restauranter, der laver den samme
paella.

Langosta
Hummer.

Gambas
Rejer. Vi anbefaler grillede rejer, gambas
a la plancha, eller friterede i hvidløgsolie,
gambas al pil pil.

Chuletas de cordero

Lammekoteletter.

Solomillo de Cerdo

Svinefilet.

Alioli
Hvidløgsmayonnaise til bl.a. fiskeretter og
det lune brød.



Drikkevarer:
I varmen er det vigtig at drikke en masse
væske. Ud over vand findes der mange
lækre, spanske muligheder for en forfriskning.

Sangria
Den spanske nationaldrik. Den kan
både fås som rødvins-sangria, der er den
normale sangria, som serveres, hvis man
bare bestiller sangria, og som champagne-
sangria, der er mere frisk i smagen. I
sangriaen tilsættes forskellige likører og
friske frugter.

Sherry
Fino er tør sherry, amontillado er halvtør
sherry, og oloroso er halvsød sherry.

Vin
Vino tinto = rødvin
Vino blanco = hvidvin
Vino rosado = rosévin
Vino de la casa = husets vin. Er oftest lidt
enklere vine fra distriktet Valdepeña,
men kan også være en god, men billig
Riojavin.

Øl
På spansk cerveza. Findes i mange lokale
mærker - fx San Miguel. Desuden mange
udenlandske mærker - fx Carlsberg.
Mange drikker øl og vin blandet med
”caseosa” (en slags sukkerdrik). Det giver
øllet og vinen en lettere smag og er en
forfriskning på en varm dag. Disse kaldes:
Tinto de verano: Vin med caseosa
Clara: Øl med caseosa

Likører
Efter maden er det ofte lækkert at smage
lidt på nogle lokale likører:
Licor de canela = kanellikør
Licor de melocoton = ferskenlikør
Licor de manzana = æblelikør
Licor de avellana = hasselnødlikør
Licor de bellota = agernlikør
Anis dulce/sector = anislikør (lakridslikør)
sød/tør

 

Forside