Competa 01
 
 

 

De hvide byer

 

Nerja

Ved Nerja mødes hav og bjerg og skaber derved et enestående kystlandskab: De stejle klippeskrænter i Maro. Den enestående skønhed har gjort, at dette område ved Maro, et par kilometer øst for Nerja, fuldt fortjent har modtaget udmærkelsen "Beskyttet Natur" som naturlandskab. Nerja ligger i den østlige ende af la Axarquía, 50 km fra Málaga, 20 km. fra Torre del Mar, på grænsen til naboprovinsen Granada og lige ud til Middelhavet. 

Den indre by i Nerja byder på terrassegader og et kosmopolitisk miljø, hvor man lever afslappet i en paradisisk turistby. Det mest kendte og besøgte sted i Nerja er Balcón de Europa, som er et strålende udsigtspunkt over Middelhavet. De gamle kanoner blev opsat i 1509 i forbindelse med befæstningen af klippen som forsvar mod de mange pirater fra havet. Nerja har utallige strande i kortere eller længere afstand fra byen. Nævnes kan Calahonda, Burriana, la Torrecilla, la Cala de Maro, Cantarrián etc. Kysten tæller også et antal vagttårne, Torre del Maro, Torre del río de la Miel, Torre del Pino og Torre Cañuelo. Selvom Nerjas bykerne ligner andre axarquenske byers, er den af nyere dato p.g.a. det store jordskælv i 1884, som ødelagde byen og store dele af la Axarquía. Nerja var også boplads for romerne, hvilket kan ses på resterne af en gammel romersk by, Detunda, tæt ved Maro.

Ved Maro passerede også den romerske hærvej, Cástulo-Malaka. Man har fundet rester af vejen. Under den muhamedanske periode hed byen Narixa. Byen var velstående p.g.a. handelen med silke og grøntsags produktion. Byen blev erobret af de kristne uden modstand i 1487, hvorfor den arabiske befolkning blev boende, indtil deres endelige landsforvisning.


Cómpeta

Cómpeta er en charmerende bjergby i et pragtfuldt landskab inde i landet beliggende i 635 meters højde over havet  ca. 14 km ad snoede bjergveje fra Torrox. Byens navn er af romersk oprindelse ­ Compita-Orum, som betyder »Mødested ved en korsvej«. Til gengæld er bybilledet af arabiske oprindelse med smalle og stejle gader og hvide huse med små patios (haver) bagtil.

Befolkningen i Cómpeta har i århundreder dyrket landbrug, først og fremmest vindruer, som bruges til rosinfremstilling og den berømte Cómpeta moskatelvin.

Cómpeta er et yndet tilholdssted for udenlandske forfattere og kunstnere.


Torrox

Torrox er en af Andalusiens smukkeste, uspolerede, hvide byer. Byen ligger 125 meter over havet og ca. 50 min. kørsel fra lufthavnen. Trods tilflytning af udlændinge ­ især englændere ­ i de senere år, har byen bevaret sit charmerende spanske særpræg i de smalle gyder, der vidner om maurernes besættelse (navnet Torrox kommer fra det arabiske »Turrus«).

I den arabiske periode havde Torrox stor betydning som håndværks- og handelscenter med produktion af silkestoffer og væske til at farve stofferne.


Torre del Mar

Torre del Mar betyder »Tårnet ved havet« og er kystforstaden til La Axarquías hovedstad, Vélez-Málaga, som ligger ca. 5 kilometer inde i landet.

Torre del Mar ligger ca. 20 km. fra Cómpeta. Byen har ca. 16.000 indbyggere, men i turistmåneden august stiger antallet til ca. 100.000!

Torre del Mars strandpromenade, som er ca. 8 kilometer lang, anses for at være en af de flotteste på Costa del Sol.


Frigiliana

Frigiliana ligger 435 meter over havets overflade og har en af de bedst bevarede arabiske bykerner. Alt ser ud, som da maurerne blev fordrevet fra byen. De fleste gader er meget stejle og forsynet med trappetrin. Bebyggelsen går helt op til byens højeste punkt. Her lå der tidligere en fæstning, som blev revet ned til grunden i 1569 ­ da den mauriske opstand var nedkæmpet af de kristne hære.

Byens gamle, oprindelige bydele, El Calvario, San Antonio og Barribarte, fremstår i dag intakte som under arabertiden.

Byarkitektonisk er Frigiliana hundrede procent arabisk, hvilket ses af gadeopbygningen, husene, vandledningerne etc.

 

Forside